ATS Sp. z o.o.

Toruń

Nowoczesny budynek biurowy  który odwzorowuje swoja bryłą logo firmy

Dane Ogólne

Inwestor: ATS Sp.z.o.o.
Powierzchnia użytkowa
: 1300 m2
Architektura: A2 Architekci Grupa Projektowa
Data: 2008

Zadanie Projektowe

Zadanie Projektowe

Trzykondygnacyjny budynek biurowy o konstrukcji stalowej i żelbetowej zaplanowano na obrzeżach Torunia na przestronnej działce w dzielnicy przemysłowej przy krajowej „jedynce” dla Firmy ATS Sp.z.o.o., zajmującej się dystrybucją stali.  Budynek zgodnie ze swoim założeniem swoją bryłą odwzorowuje logo inwestora a wykorzystane w nim materiały budowlane podkreślą charakter firmy.

Realizacja Projektowa

Realizacja Projektowa

Największym wyzwaniem było dla nas zaprojektowanie budynku przestronnego, możliwie jak najwyższego, byliśmy jednak ograniczeni przez wymagania miejscowego planu przestrzennego i możliwości inwestora. Naszym celem było uzyskanie niepowtarzalnego charakteru i podniesienie prestiżu firmy inwestora. Wysokość budynku uzyskaliśmy poprzez dodaną kondygnację antresoli, a także przez zastosowanie sztucznego basenu z wodą – lustra, mającego optycznie podwyższyć budynek, tworząc zarazem wrażenie budynku wyspy unoszonego na wodzie.

Budynek posiada kondygnację piwniczną zapewniającą garaż dla zarządu firmy, zaplecze magazynowe a także kuchnię wspomagającą poprzez towarowe windy cafeterię usytuowaną w przyziemiu. Ekskluzywny charakter podkreślono poprzez zastosowanie szkła wewnątrz i na elewacji budynku, oraz zastosowanie szklanej windy osobowej. Zdecydowaliśmy, że trójkątne elementy z blachy perforowanej pokrywające płyty dachowe firmy Kingspan, najlepiej podkreślą charakter firmy. Budynek jest w trakcie realizacji.